Home Životní Styl Konzumace cukru a těžkých jídel, k tomu nedostatek pohybu! I játra bijí...

Konzumace cukru a těžkých jídel, k tomu nedostatek pohybu! I játra bijí na poplach

0

Onemocnění jater se rozvíjí bez viditelných příznaků.

Špatná strava, málo pohybu, obezita? Problémy už klepou na dveře.
Jedním z nejčastějších onemocnění jater je nealkoholická steatóza, která v počátečních fázích probíhá bez viditelných příznaků. Způsobuje ztukovatění jaterních buněk. Nahromadění tuku v játrech může způsobit poruchu její funkce, přiblížila všeobecná lékařka pro dospělé Diana Baranová.

Příznaky onemocnění jater mohou přibývat postupně, jsou však jen minimální a ničím specifické. Jde například o celkovou únavu, malátnost, nevýkonnost, svalovou slabost, zažívací potíže, poruchy vyprazdňování a pocit tíhy či plnosti. „Pokud se přidruží kožní problémy, poruchy imunitního systému, hormonální nerovnováha, otoky, je to bití na poplach a nejvyšší čas nejen smyslet se, ale jednat,“ varuje Baranová.

Ne nudný, ale zázračný! Plank můžete obměňovat na mnoho způsobů – prohlédněte si videa a trénujte
Lékařka vysvětlila, že nejčastější příčinou steatózy je nesprávná životospráva, tedy nadměrná konzumace cukru a těžkých jídel s nedostatkem pohybu. Rizikovým faktorem může být obezita, cukrovka a poruchy metabolismu tuků. Steatóza může vzniknout také jako sekundární onemocnění vyvolané užíváním léků a konzumací alkoholu. Ojediněle může vzniknout i při drastickém hubnutí, které zapříčiňuje velkou mobilizaci tukových zásob z oblasti břišního a podkožního tuku, který se následně zpracovává v játrech.

„Alfou a omegou při snaze o udržení zdraví jater a v konečném důsledku zdraví celého organismu je pestrá a vyvážená strava s dostatkem čerstvé zeleniny a ovoce, zdravých tuků a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukcí tělesné hmotnosti,“ řekla Baranová. K nastartování regeneračních procesů doporučuje vynechat nebo alespoň výrazně omezit některá jídla a nápoje či užívání esenciálních fosfolipidů.

Lékařka radí vyhýbat se hlavně jídlům s nedostatečnou výživovou hodnotou s vysokým obsahem tuku, smaženým jídlům. Za nejideálnější považuje připravovat pokrmy jen vařením nebo dušením v páře, případně s přidáním malého množství tuku. Konzumování alkoholických nápojů by mělo být sníženo na minimum.

„Mezi nejvhodnější potraviny, které doporučuji dlouhodobě konzumovat pacientům s poruchami jater i těm, kteří si chtějí udržet zdravá játra, patří nízkotučné mléčné výrobky – tvaroh, jogurty, kvalitní maso – spíše drůbež/králík, a ryby, ovoce, zelenina, zdravé tuky – olivový olej Naopak mezi nevhodné nebo nedoporučené patří nezdravé tuky – slanina, uzeniny, tučné maso, sýry a smetanové mléčné výrobky, vejce, majonéza, ostré koření a samozřejmě slazené nápoje,“ shrnula Baranová.

NO COMMENTS

Exit mobile version