Ovesné vločky jsou oblíbenou potravinou mnoha lidí, kteří dbají na své zdraví a výživu. Ovesné vločky pocházejí z obiloviny zvané oves, která je pěstována v chladných a vlhkých podnebích a nevyžaduje tolik živin jako pšenice. Ovesné vločky jsou k dispozici pro lidskou spotřebu v pěti různých formách. Od nejméně zpracovaných po nejvíce jsou to ovesné zrno, ovesné vločky, skotské ovesné vločky, ovesné vločky nebo staromódní ovesné vločky a rychlé nebo okamžité ovesné vločky. Na pultech vašeho supermarketu pravděpodobně najdete mnoho druhů ovesných vloček. Jako u většiny potravin platí, že nejméně zpracované jsou nejzdravější, ale mnoho lidí volí ty druhy, které mohou rychle a snadno připravit.
Ovesné vločky jsou výživně bohaté. Mají více bílkovin než většina obilovin a také obsahují mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahují také rozpustnou vlákninu nazývanou beta-glukan, která podporuje několik systémů těla. Ovesné vločky poskytují mnoho zdravotních výhod, včetně těchto:
Zdraví střev
Beta-glukan rozpustná vláknina podporuje pravidelné vyprazdňování střev a zabraňuje zácpě. Také podporuje zdravé střevní bakterie, které mohou snížit příznaky syndromu dráždivého tračníku a dalších střevních problémů.
Nižší hladina cholesterolu
Rozpustná vláknina jako beta-glukan v ovesných vločkách snižuje hladinu cholesterolu. V jedné studii ti, kteří jedli ovesné otruby, zaznamenali pokles celkového cholesterolu o 23%. Vědci se domnívají, že několik mechanismů v těle je zodpovědných za nižší hladinu cholesterolu.
Zdraví srdce
Oves je bohatý na antioxidanty nazývané avenanthramidy, které se nenacházejí v jiných obilovinách. Tyto antioxidanty snižují zánět a uvolňují tepny, čímž zlepšují zdraví srdce.
Kontrola hladiny cukru v krvi
Rozpustná vláknina v určitých ovesných vločkách může zabránit zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Glykemické zatížení méně zpracovaných ovesných vloček je nízké až střední, což je činí vhodným sacharidem pro ty, kteří mají cukrovku. Ti, kteří mají cukrovku, by se měli vyhnout okamžitým ovesným vločkám, které mají vysoký glykemický index.
Kontrola hmotnosti
Jíst vlákninou bohaté potraviny jako ovesné vločky vytváří pocit sytosti, což může snížit pravděpodobnost, že budete přejídat. Konkrétní vláknina v ovesných vločkách, beta-glukan, činí obsah střev velmi viskózní a může vás udržet plné déle.
Výhody pro pleť
Ovesné vločky mají také příznivé účinky na pleť, protože obsahují látky, které mají protizánětlivé a protisvědivé účinky. Ovesné vločky se často používají jako přírodní prostředek pro ekzém, lupénku, popáleniny a další kožní problémy.
Může snížit dětskou astma
Ovesné vločky mohou také pomoci předcházet nebo zmírnit dětskou astmu, což je chronický zánětlivý stav dýchacích cest. Studie ukazují, že zavedení ovesných vloček do stravy kojenců může snížit riziko vzniku astmatu nebo alergií.
Úleva od zácpy
Ovesné vločky jsou také účinné při léčbě zácpy, což je běžný problém, který postihuje mnoho lidí, zejména starší. Ovesné vločky zvyšují objem a měkkost stolice, což usnadňuje její průchod.
Výživa
Ovesné vločky jsou vysoké v několika vitamínech a minerálech, včetně těchto:
Mangan Molybden Fosfor Měď Biotin Vitamin B1 (thiamin)
Nutriční profil jedné šálky vařených ovesných vloček (jedna polovina šálku suchých ovesných vloček s vodou) také zahrnuje:
27,4 gramů (g) sacharidů 5,3 g bílkovin 2,6 g tuku 4 g vlákniny 153,5 kalorií
Věci, na které si dát pozor
Ovesné vločky jsou bezlepkové potraviny, ale mnoho zpracovatelských závodů na oves také zpracovává pšenici a další obiloviny s lepkem. Ovesné vločky, které jsou označeny jako bezlepkové, musí obsahovat ne více než 20 částí lepku na milion. Lidé s celiakií nebo citlivostí na lepek by měli být opatrní při výběru ovesných vloček a zkontrolovat si etiketu.
Ovesné vločky jsou celozrnná potravina bohatá na živiny, antioxidanty, vlákninu a bílkoviny. Mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi, cholesterolu a rizika srdečních onemocnění, stejně jako zlepšit zdraví kůže a zácpy. Naučte se, jak používat ovesné vločky a ovesné vločky pro vaše zdraví.